Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie

Oznaczenie i nazwa kwalifikacji Czas trwania
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań 2,5 semestru
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych 2 semestry

O kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

Kwalifikacja skierowana jest do osób ceniących wysokiej jakości sztukę kulinarną oraz pragnących zdobyć solidną wiedzę z gastronomii. Po ukończeniu kursu zdobędziesz zawód kucharza, który umożliwi Ci pracę w hotelach, restauracjach oraz wielu publicznych miejscach żywienia. Z tym zawodem bez problemu odnajdziesz się na rynku pracy.

Przykładowe przedmioty

  1. Technologia gastronomiczna.
  2. Język angielski zawodowy.
  3. Bezpieczeństwo i higiena pracy.
  4. Wyposażenie techniczne.
  5. Pracownia gastronomiczna.

Przykładowe umiejętności

  1. Sporządzanie potraw i napojów z użyciem nowoczesnych metod i technik kulinarnych.
  2. Dekorowanie potraw i napojów zgodnie z nowymi trendami.
  3. Organizowanie produkcji gastronomicznej.
  4. Zestawianie posiłków a uwzględnieniem zasad odżywiania.
  5. Dokonywanie oceny surowców i wyrobów kulinarnych.

O kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Kwalifikacja przygotowuje do pracy na stanowisku specjalisty do spraw zdrowego żywienia. Doskonale wprowadza w zagadnienia dotyczące dietetyki. Dodatkowo pozwala zdobyć umiejętności związane z prowadzeniem kompleksowych usług gastronomicznych, takich jak : organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów, konferencji. Ukończony kurs pozwoli również podjąć pracę w charakterze menedżera, technologa żywienia, organizatora cateringu oraz kierownika zakładu gastronomicznego.

Przykładowe przedmioty

  1. Podstawy żywienia człowieka.
  2. Obsługa konsumenta.
  3. Rachunkowość w gastronomii.
  4. Język angielski zawodowy.
  5. Pracownia obsługi gości.
  6. Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej.

Przykładowe umiejętności

  1. Planowanie oraz sporządzanie menu na różne okazje.
  2. Przygotowywanie oferty potraw dietetycznych.
  3. Organizowanie podstawowych usług gastronomicznych oraz cateringu.
  4. Stosowanie nowoczesnych metod zarządzania i marketingu.
  5. Rozliczanie działalności usługowej zakładu.
  6. Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej.

Warto wiedzieć

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. Dzięki bogato rozbudowanej bazie dydaktycznej oraz odpowiednio wykwalifikowanej kadrze zdobędziesz wiedzę i umiejętności potrzebne do realizacji zadań zawodowych na obecnym rynku gastronomiczno-hotelarskim. Egzamin zewnętrzny dla poszczególnych kwalifikacji jest przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikację zawodową honorują kraje Unii Europejskiej.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.