Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie
Oznaczenie i nazwa kwalifikacji | Czas trwania |
---|---|
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań | 2,5 semestru |
HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych | 2 semestry |
O kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja skierowana jest do osób ceniących wysokiej jakości sztukę kulinarną oraz pragnących zdobyć solidną wiedzę z gastronomii. Po ukończeniu kursu zdobędziesz zawód kucharza, który umożliwi Ci pracę w hotelach, restauracjach oraz wielu publicznych miejscach żywienia. Z tym zawodem bez problemu odnajdziesz się na rynku pracy.
Przykładowe przedmioty
- Technologia gastronomiczna.
- Język angielski zawodowy.
- Bezpieczeństwo i higiena pracy.
- Wyposażenie techniczne.
- Pracownia gastronomiczna.
Przykładowe umiejętności
- Sporządzanie potraw i napojów z użyciem nowoczesnych metod i technik kulinarnych.
- Dekorowanie potraw i napojów zgodnie z nowymi trendami.
- Organizowanie produkcji gastronomicznej.
- Zestawianie posiłków a uwzględnieniem zasad odżywiania.
- Dokonywanie oceny surowców i wyrobów kulinarnych.
O kwalifikacji HGT.12 Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Kwalifikacja przygotowuje do pracy na stanowisku specjalisty do spraw zdrowego żywienia. Doskonale wprowadza w zagadnienia dotyczące dietetyki. Dodatkowo pozwala zdobyć umiejętności związane z prowadzeniem kompleksowych usług gastronomicznych, takich jak : organizacja przyjęć okolicznościowych, bankietów, konferencji. Ukończony kurs pozwoli również podjąć pracę w charakterze menedżera, technologa żywienia, organizatora cateringu oraz kierownika zakładu gastronomicznego.
Przykładowe przedmioty
- Podstawy żywienia człowieka.
- Obsługa konsumenta.
- Rachunkowość w gastronomii.
- Język angielski zawodowy.
- Pracownia obsługi gości.
- Pracownia planowania żywienia i produkcji gastronomicznej.
Przykładowe umiejętności
- Planowanie oraz sporządzanie menu na różne okazje.
- Przygotowywanie oferty potraw dietetycznych.
- Organizowanie podstawowych usług gastronomicznych oraz cateringu.
- Stosowanie nowoczesnych metod zarządzania i marketingu.
- Rozliczanie działalności usługowej zakładu.
- Prowadzenie własnej działalności gastronomicznej.
Warto wiedzieć
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest najbardziej uniwersalnym kierunkiem kształcenia gastronomicznego. Dzięki bogato rozbudowanej bazie dydaktycznej oraz odpowiednio wykwalifikowanej kadrze zdobędziesz wiedzę i umiejętności potrzebne do realizacji zadań zawodowych na obecnym rynku gastronomiczno-hotelarskim. Egzamin zewnętrzny dla poszczególnych kwalifikacji jest przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikację zawodową honorują kraje Unii Europejskiej.