Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie
Oznaczenie i nazwa kwalifikacji | Czas trwania |
---|---|
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich | 2,5 semestru |
O kwalifikacji HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich
Ukończona kwalifikacja pozwala podjąć pracę kelnera w lokalach gastronomicznych ceniących dobry serwis oraz wysoką jakość usług. Perspektywą rozwoju zawodowego jest również zatrudnienie na stanowisku barmana, baristy oraz sommeliera. Na tym kierunku poznasz nie tylko zasady profesjonalnej obsługi gości, ale również nowoczesne metody i techniki sporządzania potraw i napojów.
Przykładowe przedmioty
- Obsługa kelnerska.
- Technologia sporządzania potraw i napojów.
- Podstawy żywienia.
- Bhp w gastronomii.
- Język angielski zawodowy.
- Prowadzenie działalności gospodarczej.
- Przygotowywanie potraw i napojów.
- Pracownia obsługi kelnerskiej.
Przykładowe umiejętności
- Opracowywanie kart menu.
- Sporządzanie potraw i napojów zgodnie z obowiązującymi standardami.
- Obsługa gości w placówkach prowadzących działalność gastronomiczną.
- Rozliczanie usług gastronomicznych.
Warto wiedzieć
Zajęcia prowadzone są z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń i sprzętu gastronomicznego. Słuchacze planują i organizują imprezy okolicznościowe zgodnie z zamówieniem oraz nowymi trendami, dobierają właściwe metody obsługi gościa, przygotowują dokumentację związaną z prowadzeniem działalności usługowej w gastronomii. Egzamin zewnętrzny dla zawodu kelner jest przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikację zawodową honorują kraje Unii Europejskiej.