Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie

Oznaczenie i nazwa kwalifikacji Czas trwania
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań 2,5 semestru

O kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań

Kwalifikacja skierowana jest do osób ceniących wysokiej jakości sztukę kulinarną oraz pragnących zdobyć solidną wiedzę z gastronomii. Po ukończeniu kursu zdobędziesz zawód kucharza, który umożliwi Ci pracę w hotelach, restauracjach oraz wielu publicznych miejscach żywienia. Z tym zawodem bez problemu odnajdziesz się na rynku pracy.

Przykładowe przedmioty

  1. Technologia gastronomiczna.
  2. Język angielski zawodowy.
  3. Bezpieczeństwo i higiena pracy.
  4. Wyposażenie techniczne.
  5. Pracownia gastronomiczna.

Przykładowe umiejętności

  1. Sporządzanie potraw i napojów z użyciem nowoczesnych metod i technik kulinarnych.
  2. Dekorowanie potraw i napojów zgodnie z nowymi trendami.
  3. Organizowanie produkcji gastronomicznej.
  4. Zestawianie posiłków z uwzględnieniem zasad odżywiania.
  5. Dokonywanie oceny surowców i wyrobów kulinarnych.
We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.