Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie
Oznaczenie i nazwa kwalifikacji | Czas trwania |
---|---|
HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań | 2,5 semestru |
O kwalifikacji HGT.02 Przygotowanie i wydawanie dań
Kwalifikacja skierowana jest do osób ceniących wysokiej jakości sztukę kulinarną oraz pragnących zdobyć solidną wiedzę z gastronomii. Po ukończeniu kursu zdobędziesz zawód kucharza, który umożliwi Ci pracę w hotelach, restauracjach oraz wielu publicznych miejscach żywienia. Z tym zawodem bez problemu odnajdziesz się na rynku pracy.
Przykładowe przedmioty
- Technologia gastronomiczna.
- Język angielski zawodowy.
- Bezpieczeństwo i higiena pracy.
- Wyposażenie techniczne.
- Pracownia gastronomiczna.
Przykładowe umiejętności
- Sporządzanie potraw i napojów z użyciem nowoczesnych metod i technik kulinarnych.
- Dekorowanie potraw i napojów zgodnie z nowymi trendami.
- Organizowanie produkcji gastronomicznej.
- Zestawianie posiłków z uwzględnieniem zasad odżywiania.
- Dokonywanie oceny surowców i wyrobów kulinarnych.