Kwalifikacje wyodrębnione w zawodzie

Oznaczenie i nazwa kwalifikacji Czas trwania
HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich  2,5 semestru

O kwalifikacji HGT.01 Wykonywanie usług kelnerskich

Ukończona kwalifikacja pozwala podjąć pracę  kelnera w lokalach gastronomicznych ceniących dobry serwis oraz wysoką jakość usług. Perspektywą rozwoju zawodowego jest również zatrudnienie na stanowisku barmana, baristy oraz sommeliera. Na tym kierunku poznasz nie tylko zasady profesjonalnej obsługi gości, ale również nowoczesne metody i techniki sporządzania potraw i napojów.

Przykładowe przedmioty

  1. Obsługa kelnerska.
  2. Technologia sporządzania potraw i napojów.
  3. Podstawy żywienia.
  4. Bhp w gastronomii.
  5. Język angielski zawodowy.
  6. Prowadzenie działalności gospodarczej.
  7. Przygotowywanie potraw i napojów.
  8. Pracownia obsługi kelnerskiej.

Przykładowe umiejętności

  1. Opracowywanie kart menu.
  2. Sporządzanie potraw i napojów zgodnie z obowiązującymi standardami.
  3. Obsługa gości w placówkach prowadzących działalność gastronomiczną.
  4. Rozliczanie usług gastronomicznych.

Warto wiedzieć

Zajęcia prowadzone są z wykorzystaniem profesjonalnych urządzeń i sprzętu gastronomicznego. Słuchacze planują i organizują imprezy okolicznościowe zgodnie z zamówieniem oraz nowymi trendami, dobierają właściwe metody obsługi gościa, przygotowują dokumentację związaną z prowadzeniem działalności usługowej w gastronomii. Egzamin zewnętrzny dla zawodu kelner jest przeprowadzany przez Okręgową Komisję Egzaminacyjną na terenie szkoły, a uzyskany dyplom potwierdzający kwalifikację zawodową honorują kraje Unii Europejskiej.

We use cookies

Na naszej stronie internetowej używamy plików cookie. Niektóre z nich są niezbędne dla funkcjonowania strony, inne pomagają nam w ulepszaniu tej strony i doświadczeń użytkownika (Tracking Cookies). Możesz sam zdecydować, czy chcesz zezwolić na pliki cookie. Należy pamiętać, że w przypadku odrzucenia, nie wszystkie funkcje strony mogą być dostępne.